Meest gestelde vragen over een hypotheek

Meest gestelde vragen over een hypotheek

 

Wat is het verschil tussen het inschrijfbedrag en het geleende bedrag?

Het geleende bedrag is het bedrag dat u daadwerkelijk leent. Het inschrijfbedrag kan een hoger bedrag zijn. Dit geeft de mogelijkheid om bij dezelfde bank nog een lening aan te gaan voor het verschil tussen het inschrijfbedrag en het geleende bedrag op een later tijdstip. Voorwaarde is wel dat uw financiële situatie op dat moment toereikend is.

 

Mag ik mijn woning verhuren als ik een hypotheek ben aangegaan?

Nee dat mag niet, behalve als u toestemming van uw bank heeft. De bank heeft in haar voorwaarden staan dat u zelf in de woning moet verblijven. Indien u de woning aan een ander verhuurt, kan deze persoon aanspraak maken op huurbescherming. Dat is een nadeel voor de bank als zij wil gaan veilen, omdat u niet betaald heeft.

 

Waarom wil de bank een opslag voor rente en kosten?

In elke hypotheekakte staat dat de bank zich ook indekt boven op het hypotheekbedrag voor opgelopen rente en kosten voor de veiling. Hiermee voorkomt de bank dat bij een zorgelijke financiële situatie de rente die oploopt door wanbetaling en de kosten die de bank moet maken bij een veiling zelf moet betalen. De bank kan deze kosten bij een veiling op de verkoopopbrengst bij de executieveiling verhalen.

 

Waarom moet mijn echtgenoot toestemming geven?

Als hypotheek wordt gegeven op de woning waarin echtgenoten samen wonen, moeten zij elkaar toestemming geven voor de hypotheek. Deze toestemming is niet gekoppeld aan het wel of niet hebben van huwelijkse voorwaarden. Ook is niet relevant of de echtgenoten samen eigenaar zijn van de woning of dat een van de echtgenoten de eigenaar is. Toestemming is alleen nodig als het de echtelijke woning betreft, de woning waar de echtgenoten samen wonen.

 

Mag ik zomaar een tweede hypotheek vestigen op mijn huis?

Voor het vestigen van een tweede hypotheek is toestemming van de bank nodig die de eerste hypotheek heeft. Deze toestemming is nodig omdat door het afsluiten van een nieuwe lening met hypotheek uw financiële situatie verandert. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de bank die het eerste hypotheekrecht heeft, omdat uw financiële verplichtingen worden verzwaard.

 

Wat betekent hoofdelijk schuldenaar?

Veel banken eisen dat beide echtgenoten of partners voor de schuld tekenen als hoofdelijk schuldenaar. Dat betekent dat u beiden ieder afzonderlijk voor de gehele schuld aansprakelijk bent richting de bank.

 

 

Info

Raadhuisstraat 9
5066 AP Moergestel
Telefoon: 013-5286847
Fax: 013-5216511
E-mail: info@tinekegrootnotaris.nl
Postbus 90, 5066 ZH Moergestel

Tineke Groot Notaris

Voor snelheid, efficiëntie en een gunstige prijs.

 

Vraag advies aan